понеділок, 5 грудня 2016 р.

6 грудня - День збройних сил України



День Збройних Сил України  був заснований постановою Верховної Ради України в 1993 році. Це свято відзначається щорічно 6 грудня - в день ухвалення в 1991 році закону України «Про Збройні Сили України».
Проголосивши в 1991 році незалежність , Верховна Рада України у стислі терміни прийняла ряд законодавчих актів, що стосуються військової області. Основні документи - Концепція оборони і будівництва Збройних Сил України, постанова «Про Раду оборони України», закони України «Про оборону України», Військова доктрина України і вище згаданий закон «Про Збройні Сили України» - визначили вектор розвитку ЗС держави на всі наступні роки.
Увага до військової сфери пояснити - незалежна Україна отримала у спадок одну з найбільш потужних угруповань військ у Європі, яка була оснащена ядерною зброєю та сучасними зразками озброєння і військової техніки. Що стосується ядерного оснащення ЗС України, то в першій половині 1990-х років була проведена програма ядерного роззброєння, і на 1 червня 1996 на території України не залишилося жодного ядерного боєзаряду або боєприпасу.
В даний час Збройні Сили України складаються з сухопутних військ, повітряних та військово-морських  сил. Сухопутні війська найбільш численні і включають механізовані і танкові війська, високомобільні десантні війська, ракетні війська і артилерію, а також війська армійської авіації та протиповітряної оборони.
Крім основних родів військ до складу ЗС України входять внутрішні війська, державна прикордонна служба та оперативно-рятувальна служба цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій.
НД України беруть участь у бойових діях, що розгортаються в гарячих точках: першим досвідом такої участі стала участь підрозділів ЗС України у бойових дії в ході війни в Боснії в липні 1992 року.
У день свята Президент України традиційно виступає з вітальним словом з нагоди святкування, вітає офіцерський і рядовий склад, а також ветеранів ЗС України. У вітальному зверненні незмінно підкреслюється миротворча місія НД України, їх прагнення до стабільності і миру.
Збро́йні Си́ли Украї́ни — це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.
Збройні сили України забезпечують стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України.
З'єднання, військові частини і підрозділи Збройних сил України відповідно до закону, в межах, визначених указами Президента України, що затверджуються Верховною Радою України, можуть залучатися до здійснення заходів правового режиму воєнного і надзвичайного стану, посилення охорони державного кордону України і виключної (морської) економічної зони, континентального шельфу України та їх правового оформлення, ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного типу, надання військової допомоги іншим державам, а також брати участь у міжнародному військовому співробітництві та міжнародних миротворчих операціях на підставі міжнародних договорів України та в порядку і на умовах, визначених законодавством України.

Немає коментарів:

Дописати коментар